mountainbiken-achterhoek-huren

Buitensporten in de Achterhoek

Je hoort het regelmatig om je heen; buiten zijn is gezond en goed voor je. Avonturen Achterhoek biedt tal van stoere outdoor activiteiten aan die natuurlijk buiten plaatsvinden. Hieronder vertellen we je 6 redenen waarom buitensporten (in de Achterhoek) zo goed voor je is.

Schone lucht is goed voor je gezondheid.

De lucht in de natuur is schoner dan waar dan ook, dankzij de zuivering van bomen en planten. Niet alleen geeft dit je direct een fijner en schoner gevoel maar uit onderzoek van de Nederlandse socioloog Jolanda Maas, van het VU Medisch Centrum, weten we dat mensen die in de buurt wonen van parkjes en bossen ook minder lijden aan longklachten, depressies, hart- en vaatziektes en diabetes. De activiteiten van Avonturen Achterhoek vinden bijna allemaal plaats aan de rand van Bergherbos. Een prachtige groene omgeving met natuurlijk… schone lucht!

Buitensporten werkt motiverend

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat buitensporten in een groene omgeving motiverender werkt dan sporten in de stad of sportcentrum. Voor de hele simpele redenen dat het leuker is om te doen. Hardlopen in de natuur is prettiger om te doen dan in de sportschool op de loopband doen daarom houden mensen het langer vol.

Leuke outdoor activiteiten overdag is lekker slapen ‘s nachts.

Als je buiten bezig bent zal je de effecten merken van het buitenlicht. Dit licht is namelijk vele malen krachtiger dan het kunstmatige licht van lampen en schermen. Natuurlijk licht is bevorderlijk voor je biologische klok en je hormoonhuishouding, met name voor de productie van het slaaphormoon melatonine is het belangrijk. Ben je overdag lekker veel buiten geweest en heb je leuke outdoor activiteiten ondernomen? Dan maak je ’s avonds meer melatonine aan en slaap je beter.

Buitensporten is goed voor je weerstand

De resultaten van een Koreaans onderzoek uit 2014 laten zien dat je met regelmatig beweging beter beschermd bent tegen ziektekiemen. Natuurlijk gaat deze theorie wel alleen op als je in de schone natuur sport in plaats van in een sportschool waar ziektekiemen wat meer de overhand hebben.

Een buitenactiviteit in zonlicht

Zoals al benoemd in punt drie, heb je buiten te maken met natuurlijk licht in plaat van kunstmatig licht. Nu heeft dat niet alleen effect op je nachtrust, dankzij zonlicht maak je namelijk ook vitamine D aan wat bijdraagt aan sterkere botten. Dus beklim jij in een lekker zonnetje onze 10 meter hoge klimtoren? Dan is het niet alleen goed voor je spieren maar ook voor je botten!

Buitensporten is goed voor je humeur

Uit onderzoek blijkt dat mensen die buitensporten gemiddeld 50% vrolijker zijn dan mensen die binnen trainen. Niet alleen voor je humeur werkt het positief maar ook op de lange termijn vermindert het depressies, boosheid en verwardheid in vergelijking met het binnensporten.